Успех е, че срещата на върха в София се провежда

...
 Успех е, че срещата на върха в София се провежда
Коментари Харесай

Златева: Единственото бъдеще пред Западните Балкани е в ЕС


 „ Успех е, че срещата на върха в София се организира след 15 години. Подобен конгрес имаше в Солун през 2003 г, малко преди България да подпише Договора за присъединение към Европейски Съюз. За това време страните членки даваха очаквания на страните от Западните Балкани, само че нямаше извършена сходна среща. От тази позиция, самото й осъществяване и вкарването на тематиката в европейския дневен ред е триумф. ” Това сподели пред Българска национална телевизия зам.-председателят на Българска социалистическа партия Деница Златева.

Тя добави, че срещата е предшествана от няколко други инициативи- като Стратегията на Европейска комисия за разширението. „ Тук се получи дребен дисбаланс, тъй като в тактиката се приказва за разширение, а в документите от срещата се приказва за Европейска вероятност пред Западните Балкани, а през 2003 година говорихме, че единственото бъдеще пред Западните Балкани е в Европейски Съюз ”, сподели Златева и допусна, че това евентуално се дължи на вътрешните проблеми на Европейски Съюз и разнопосочните отзиви на огромни страни членки. Та даде образец с канцлера на Германия Ангела Меркел, която е труженик за приемането на страните от Западните Балкани, до момента в който френският президент Макрон, който недвусмислено, даже в София, съобщи, че първо Европейски Съюз би трябвало да се реформира,  да е подготвен за приемането на нови страни членки и чак тогава може да се приказва за неговото разширение. Деница Златева съобщи, че е извънредно значимо и какво ще последва от формалния Европейски съвет, който ще се организира в средата на тази година. „ Новината от софийската среща, че сред министър председателите на Гърция и република Македония има реализирано единодушие към името на Македония, е историческа ”, безапелационна бе тя. Златева добави, че предстоят тежки договаряния сред двете страни. Предстоят съвещания сред президентите на двете страни, представителите на опозицията и гражданското общество. „ Очаква се при започване на юни двамата министър председатели още веднъж да се срещнат ”, сподели Златева. Тя означи обаче, че от срещата в София е имало повече упования. 

По отношение на комплицираната политическа конюнктура в международен мащаб, Деница Златева бе безапелационна, че при взимането на решения, България би трябвало да се води от националния си интерес. „ Трябва да търсим консенсус. Правителството е дебитор на Народно събрание, тъй като по чувствителни тематики не чухме министър председателят да се обърне към Народното събрание и да показа националната ни позиция ”, сподели тя.

Деница Златева съобщи, че Българска социалистическа партия постоянно е била поредна за развиването на нуклеарната енергетика с изграждане на нови мощности на площадката на АЕЦ „ Белене ”. „ Ние ще подкрепим развиването на този план. За нас е доста значимо по какъв начин ще бъде структурирано финансирането му, дали ще има държавно присъединяване и гаранции. Ясно е, че бъдещето минави през построяването на нови мощности, само че би трябвало да забележим каква ще е позицията и на вложителя, и на българската страна. Защото ръководещите са в позата- през днешния ден сме на едно мнение, след преспиване сме на друго ”, сподели зам-председателят на Българска социалистическа партия, визирайки премиера Бойко Борисов, който наричаше АЕЦ „ Белене ”- мочур.

„ За мен президентът Румен Радев потвърди за първата година, откогато встъпи на поста си, че е президент на България, както и че отстоява националните ползи и цели на страната ”, сподели Деница Златева. Според нея парламентарната група на ГЕРБ е била привикнала, че на върха на страната стои, само министър председателят. „ Крайно време е те да привикват ”, заключи зам.-председателят на Българска социалистическа партия Деница Златева. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР